ortopedska pomagala - medicinska sredstva proteze za noge i ruke, dojke, invalidska kolica, perike, ortopedski ulošci, cipele,ortoze, mideri ...

         Početna  Prezentacije  Filmovi   Linkovi  Kontakt

 
Steznici-Ortoze-Aparati
 Anatomske cipele
Anatomski ulošci
Invalidska kolica
Antidekubitni program
Toaletna pomagala
Hodalice-Stajalice
Štake - Štapovi
Kompresivne čarape
Perike
Veštačke dojke
Proteze
Ostalo
 
 
 
 
 Sportski program

 

 

Štampaj ovu stranicu

  
ORTOPEDSKE CIPELE izrađujemo plitke , duboke i sa povišicom. Plitke cipele se preporučuju i kod ravnog stopala.

       Zabluda je da dete do 12-te godine treba da nosi duboku cipelu da bi mu učvrstila stopala. Duboka cipela nije dovoljno čvrsta da bi fiksirala skočni zglob.Dete u njima hoda tromo i nespretno. Mogu se razviti statički deformiteti jer mišići potkolenice i stopala nisu dovoljno aktivni.

        ISTINA je da su plitke cipele fiziološke, jer omogućuju nesmetanu funkciju stopala, mišića , tetiva nerava i krvnih sudova bitnih za razvoj stopala.Hod deteta u plitkim cipelama je lakši, udobniji i fiziološki.Duboke cipele koristiti samo za hladne i kišovite dana.
Dečija stopala rastu brzo, tako da prednji deo cipela treba da je duži od stopala za jedan poprečni prst –deteta!

      Potrebno je da đon bude elastičan.Elastičan đon omogućava savijanje u predelu stopala koje je oko 90 stepeni. Na taj način đon prati fiziološke pokrete stopala. Visina potpetice treba da je 8 do 10 mm kod manje dece a kod starije ne bi trebalo da pređe 20 mm.

Debeo i neelastičan đon traumatizuje meka tkiva i sprečava aktivaciju mišića i tetiva čime nastaju deformiteti.

 
  
  
  

RUDO MONTENEGRO d.o.o
            PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, SERVIS I PROMET ORTOPEDSKIH POMAGALA  - MEDICINSKIH SREDSTAVA                           81000 Podgorica, Crnogorskih Serdara bb, tel: +382 20 624448 ; + 382 68 874444

14.11.2013